Link Search Menu Expand Document (external link)

Opsætning af server (Home Assistant)

Her kan du læse om, hvordan jeg har opsat Home Assistant.


Indholdsfortegnelse
 1. Opsætning af server (Home Assistant)
  1. Valg af hardware
  2. Valg af software
   1. Installation
   2. Gratis fjernadgang med DuckDNS
    1. Opsætning af DuckDNS
    2. Installer DuckDNS i Home Assistant
  3. Port Forwarding og routeropsætning
  4. Genstart Home Assistant

Valg af hardware

Ved valg af serverhardware er økonomi især vigtig for mig. Det er vigtigt for mig, at serveren bruger mindst muligt strøm og leverer den nødvendige ydeevne. Valget faldt derfor på en aflagt Dell workstation. Iflg. mine målinger trækker den kun omkring 10-15 watt og leverer en markant bedre ydeevne end fx. en Raspberry Pi 3b+. Det vil sige, at den koster omkring 40 kr om måneden, hvis den står tændt uafbrudt.

Jeg installerede Home Assistant styresystemet som en VM i proxmox. Så er det virkelig nemt at moderere systemet.

Valg af software

Home Assistant er et open-source smart home projekt, der sætter lokal kontrol og privatlivssikkerhed i første række. Home Assistant leveres af en verdensomspændende gruppe af programører, entusiaster og hobby-folk.

Kort fortalt kan Home Assistant forklares som værende en platform, der kan samle samtlige smarte enheder i dit hjem et centralt sted. Platformen tillader, at dine forskellige enheder kan kommunikere på kryds og tværs af forskellige fabrikanter og protokoller. Fx. kan Home Assistant tænde lyset, når du kommer hjem efter mørkets frembrud, lave kaffe til dig om morgnen eller starte ventilatoren på badeværelset, når luftfugtigheden stiger. Alt sammen styres med forskellige sensorer og smarte enheder. Home Assistant kan benyttes via computer og mobile/tablet m.fl.

Download og læs mere om Home Assistant her.

Installation

Home Assistant kan installeres på flere forskellige måder - jeg anvendte metoden til at installere via. VirtualBox (.vdi) En detaljeret guide kan findes på Home Assistant-hjemmesiden her.

Installationsprocessen gik let - og alt installerede uden problemer. Efter fuldendt installation vil man blive mødt af følgende billede, når man logger ind via. ip-adressen

Initial login

Gratis fjernadgang med DuckDNS

Hvis man ønsker at styre og kontrollere sit smart-home system udenfor sit lokale netværk, er man nødt til at opsætte en fjernadgangsløsning. Almindeligvis kan man opnå fjernadgang til Home Assistant via. en betalt abonnementsløsning. Der findes dog flere gratis løsninger på nettet.

En af disse gratis løsninger er at benytte DuckDNS. DuckDNS er en gratis DDNS (Dynamisk DNS) service. Det kræver en smule opsætning, men når man har sat det op en gang virker det fremadrettet.

Opsætning af DuckDNS

Ved at logge ind på DuckDNS med min GitHub-konto, oprettede jeg et domæne og en token. Du skal bruge din token senere til at konfigurere Home Assistant.

**Vigtigt: Del aldrig din token med andre! **

Noter gerne dit domæne, så du kan huske det senere (fx. https://mitsmarthome.duckdns.org). Det er denne url, som du skal bruge til at tilgå dit smart home.

Installer DuckDNS i Home Assistant

I dit Home Assistant kontrolpanel, skal du navigere til Supervisor -> Add-on Store og søge på DuckDNS.

DuckDNS Store

Efter fuldendt installation, skal du gå til Configuration.

DuckDNS Conf

Og indføre dine informationer, dvs. token, url, og sætte accept_terms til true.

DuckDNS Conf2

Start DuckDNS og naviger ind på loggen, hvor du kan tjekke, at der ikke er nogen fejlmeddelelser.

Det er også en god ide, at navigere til Terminal og tjekke, at fullchain.pem og privkey.pem findes i mappen /ssl. Det kan du gøre via. følgende kommandoer:

 1. Naviger til mappen
   cd /ssl
  
 2. Printe mappens indhold
   ls
  

Du skal også indføre din url under Configuration/General i feltet External URL

Og endeligt er det sidste skridt i konfigrationen af Home Assistant at opdatere din configuration.yaml via. din file-editor og tilføje følgende linjer

http:
 ssl_certificate: /ssl/fullchain.pem
 ssl_key: /ssl/privkey.pem

Port Forwarding og routeropsætning

Nu er du klar til at konfigure port forwarding i din router. Den indkommende trafik fra DuckDNS på port 443 (HTTPS) og port 8123 skal videresendes til din server (dvs. serverens ip-adresse).

Genstart Home Assistant

Du kan nu genstarte Home Assistant. Efter genstart kan du nu tilgå Home Assistant via dit DuckDNS-domæne, (https://mitsmarthome.duckdns.org). Husk altid at bruge prefixet HTTPS.