Link Search Menu Expand Document (external link)

Goodman Zone

Et 3D-printet analog mellemformat kamera. En prisbevidst vej ind i mellemformatens verden.


Indholdsfortegnelse
 1. Goodman Zone
  1. En vej ind i mellemformatens verden
  2. Så hvorfor et Goodman Zone?
  3. Min konfiguration
  4. Om at 3D-printe et kamera
  5. Hvad koster det?
  6. Links og referencer

En vej ind i mellemformatens verden

Hvis du gerne vil prøve mellemformatfotografering men føler dig økonomisk begrænset, så frygt ikke; der er prisvenlige muligheder! Hvad med at 3D-printe et kamera? Du tænker sikkert, at du så ender med et dårligt plastik kamera, men det er ikke tilfældet. Goodman Zone-kameraet er måske det DIY-kamera, der har den højeste følelse af kvalitet og robusthed. Mit kamera er bygget som en tank og er mekanisk uopslideligt.

Goodman Zone

Jeg stødte på Goodman-projektet på Instagram, hvor en af mine bekendte havde tagget mig i et opslag. Projektet vakte straks min interesse, og jeg vidste, at jeg måtte prøve at lave et kamera selv. Det er ikke alene muligt at købe et kamera direkte i deres online-butik, men alle deres kamera er open-source, så det er muligt at downloade alle de nødvendige filer og printe et kamera selv. Du kan finde alle deres forskellige kamera her.

Så hvorfor et Goodman Zone?

Jeg valgte at lave et Goodman Zone, fordi det synes at være den bedste og mest prisvenlige løsning. Det er et decideret bæst til street-fotografering (som jeg bruger det til), og du kan modificere kameraet som du har lyst. I kraft af, at projektet er open-source er der mange dygtige mennesker på nettet, der har lavet diverse tilbehør og ekstra udstyr, der kan printes og bruges sammen med kameraet. Du kan tage et kig i deres Google Drive mappe her. Du kan finde deres mest up-to-date filer på deres hjemmeside.

Goodman Zone kameraet er modulært i den forstand, at du kan 3D-printe dit eget tilbehør eller integrere allerede eksisterende kameradele, fx Mamiya Press objektiver eller RB67 Pro bagstykket. Du får altså det bedste af begge verdener: fleksibiliteten fra open-source-delen og pålideligheden fra etablerede producenter som fx Mamiya m.fl. Derudover ser kameraet fantastisk ud!

Goodman Zone

Udover selve kameraets imponerende udseende, producerer det også fantastisk flotte billeder. Jeg har endnu ikke fremkaldt mine første filmruller fra kameraet… Men du kan finde billeder fra kameraet på Goodmans hjemmeside her eller på instagram #goodmanzone. Hvis mine billeder ser bare halvt så godt ud, bliver jeg meget glad! Mere info følger senere. Hvis du tager prisen i betragtning, får du nærmest et gratis mellemformat kamera, der kan skyde fabelagtige billeder. Det er kun objektivet, der er obligatorisk at købe.

Min konfiguration

Jeg har bygget mit Goodman Zone med henblik på street-fotografering. Mit kamera et udstyret med et Mamiya Sekor 65 mm f/6.3, som jeg købte fra Japan gennem eBay. Objektivet svarer omtrent til et 35 mm på et full-frame kamera. Da jeg først så salgsannoncen på eBay var jeg i ekstatisk. Objektivet er mere eller mindre ubrugt, og jeg fik det til en god pris! (Se mere nedenfor).

Goodman Zone

Jeg har parret 65 mm objektivet med Goodmans egen viewfinder. Deres viewfinder er smart og sporty. Den giver mulighed for at komponere og fange billeder ekstremt hurtigt. Hvis du ikke allerede har regnet det ud, så er Goodman Zone kameraet et zone-fokuseringskamera. Man fokuserer et par meter foran sig og håber på det bedste. I praksis betyder det, at du aldrig skal bekymre dig om billederne er i fokus. I stedet kan du fokusere på billedets komposition. En af grundene til at jeg finder kameraet sjovt at skyde med er, at det udfordrer min sædvanlige skydestil og giver mig mulighed for at udforske og udvikle en ny måde at tage billeder. Jeg bliver et mere kreativt menneske.

Om at 3D-printe et kamera

At 3D-printe et kamera er en særlig følelse. At skabe noget håndgribeligt alene ud fra en rulle plastik og tynd luft er magisk. Jeg printede alle delene på min Creality Ender 3V2. Jeg valgte at printe delene i PLA, men hvis jeg skulle lave et nyt kamera, ville jeg printe det i et mere uv-resistent materiale, fx ASA. Jeg har endnu ikke oplevet nogen problemer med delene printet i PLA. Mere info følger, hvis jeg støder på problemer.

At printe delene tog et par dage, hvor kamerahuset tog længst tid, omkring 16 timer. Efter at have printet huset var det let og ligetil at printe de øvrige dele.

Goodman Zone

Hvad koster det?

Så hvor meget koster det at bygge et kamera ligesom mit Goodman Zone? Før vi dykker ned i omkostningerne, er det værd at huske på, at jeg selv printede de fleste dele, og at jeg allerede havde en 3D-printer. Hvis man først skal købe en 3D-printer er det formentlig ikke tiden eller pengene værd. Jeg har heller ikke købt et Mamiya bagstykke, da det ikke er strengt nødvendigt, men jeg vil gerne opgradere i fremtiden for at gøre kameraet mere pålideligt og hurtigt at skyde med.

KomponentPris
3D-printede dele (omkring 500g filament)75 kr.
Mamiya Sekor 65 mm f/6.31400 kr.
Hardware (fx skruer)~30 kr.
Samlet pris1.505 kr.

Hvis du sammenligner prisen ift. fx et komplet Mamiya RB67 sæt, så sparer du omkring 1.800-3.000 kr. Goodman Zone er en glimrende indgangsportal til mellemformatens verden - her får du rigtig meget for pengene. Vær dog opmærksom på, at det kan være en dyr fornøjelse, hvis du får blod på tanden og ender med at købe flere mellemformatkamera. 😉.

Find og download open-source filerne til Goodman Zone kameraet her.

OBS: Det kan være nødvendigt at oprette en konto.