Link Search Menu Expand Document (external link)

WordMat Tips & Tricks


WordMat funktioner

WordMat er et CAS-værktøj de fleste stifter bekendtskab med i Gymnasiet. Det anvendes især i matematik, fysik og kemi. Gennem min gymnasietid har jeg samlet en håndfuld tips og tricks til, hvordan man kan udnytte WordMats fulde potentiale.

1. Start sammen med Word

Hvis du bruger WordMat ofte, vil jeg anbefale, at du indstiller WordMat til at starte i baggrunden hver gang du åbner Word, så slipper du for at skulle vente på, at det starter op.

  1. Du slår det til ved at åbne WordMats indstillinger på alt + i. Her vælger du avanceret og trykker ”Start automatisk med Word”. Afsluttende vælger du ok. Avancerede indstilinger
  2. Nu starter WordMat altid i baggrunden sammen med Word, så du ikke længere skal vente på, at det starter op.

2. WordMat har indbyggede formelsamlinger

WordMat har indbyggede formelsamlinger, der måske er mest relevante for fysik- og kemielever, hvor det kan være svært at holde styr på de mange formler, der veksles mellem. Men der er også en rigtig fin matematikformelsamling.

  1. Man finder formelsamlingerne ved at trykke på WordMat-båndet i toppen af Word. Her finder man tre bogstaver M, F og K. Trykker man på disse åbner en formelsamling i et nyt Word-vindue. Formelsamlinger Et godt tip er, at alt hvad man skriver eller tilføjer i formelsamlingen kan gemmes til næste gang, hvis man gemmer formelsamlingsdokumentet. Så har man sine ekstra noter ved computeren næste gang man skal bruge dem.

3. Omskrivning af udtryk.

Hvis man beregner mange store udtryk, hvor man har brug for at reducere eller omskrive dem, kan man benytte WordMats indbyggede omskrivningsfunktion.

  1. Omskrivningsfunktionen aktiveres ved at trykke på alt+o i et matematikfelt. Omskrivning af udtryk Omskrivningsfunktionen giver mulighed for automatisk reducering, at faktorisere, at udvide et udtryk, omskrivning til brøker og trigonometrisk reducering.

4. Monotoniforholdsskabeloner

Har du mange matematikafleveringer med opgaver, hvor du skal angive monotoniforhold? Så er figurværktøjet noget for dig.

  1. I WordMat under fanen ”Diverse” finder man knappen figurer. Figurer på menulinjen
  2. Herunder ligger forskellige figurskabeloner, bl.a. en skabelon for monotoniforhold. Disse kan lynhurtigt kopieres over i afleveringen og udfyldes. Monotoniforholdsskabelon

5. Binomial- og normalfordeling

Det kan være træls at skulle åbne Excel eller et andet program for at lave en binomial- eller normalfordeling, og det behøver du heldigvis heller ikke.

  1. WordMat har nemlig det indbyggede værktøj ”Fordelinger” under fanen ”Statistik/sands”. Her kan man vælge mellem både binomial- og normalfordelinger men også x^2- og t-fordelinger. Fordelingsmenu
  2. Vælger man fx normalfordeling åbnes et Excelvindue med redskaber til at bestemme normalfordeling Normalfordeling